Toen het coronavirus in maart enorm toesloeg en Nederland in een intelligente lockdown ging moesten veel mensen ineens omslaan om thuis te werken. Veel programma’s moesten vaak ook gebruikt worden om contact te houden met collega’s en andere mensen voor je werk. Peter de Winter, hoofdredacteur van Eisma bouwmedia moest hier ook eerst erg aan wennen, maar hij had geen keuze. Gelukkig verliep goed voor hem en zo kon hij wel drie maanden zijn werk gewoon afkrijgen en ook goed samenwerken met collega’s. Nu de lockdown langzaam een beetje lijkt te versoepelen en daarom kijkt hij graag terug met hoe de situatie is verlopen. Wat ook wel duidelijk is dat hij wel zijn werk in de toekomst wat anders zal doen.

Al bij het terugkijken van ook de afgelopen drie maanden van thuis zijn zegt de heer de Winter: “Dat het op zich positief is verlopen. het samenwerken met mijn team verloopt goed. We overlegden eerst via Zoom en later via Teams. We hebben de tijdschriften vanuit huis gewoon kunnen maken. En in het gezin ging het ook goed. Ik maakte regelmatig een lekkere lunch en een beetje extra goed met het avond eten. We keken veel Netflix films & series en we hebben gewoon gezellig gehad.”

Organiseren en vergaderen is voor Peter een belangrijk onderdeel van zijn werk, maar daarvoor had hij en zijn teams verschillende programma’s en apps geïnstalleerd die ze dagelijks eigenlijk gebruikten. Het eerste programma dat ze gebruikte voor vergaderen was Zoom. Het programma was simpel te gebruiken, maar er werd na een korte tijd gezegd dat het niet echt veillig was. Daarom stapte ze over naar teams, dat is van Microsoft office, gratis en werkte even goed. Teams was verder volgens hem makkelijk te gebruiken en je kon eenvoudig je scherm delen als je iets wou presenteren dat jij op je computer had. 

Verder voor het organiseren van taken, ideeën en concepten, gebruikte ze Miro. Dat is een soort digitaal whiteboard of post its.

Ook hadden ze voor eenvoudig contact nog een groepsapp aangemaakt, maar dat was ook meer voor korte berichtjes aan elkaar en het team.

Peter en zijn team kijken eigenlijk met positieve herinneringen terug aan het thuiswerken en hij gelooft dat iedereen ook in de toekomst zijn werk iets anders zal gaan doen. Hij zal ook veel kritischer kijken naar de noodzaak om ergens naartoe te gaan voor een afspraak die misschien ook via de chat of oproepen kan. Dat scheelt je eigenlijk heel veel tijd met reizen, energie en is milieuvriendelijker als je niet hoeft te rijden.

Peter de Winter hoopt ook dat we als maatschappij ook hier veel beter naar zullen kijken, met name ons reisgedrag voor werk. Het zal files, brandstof en tijd besparen en eigenlijk is het ook beter voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *