Sinds de uitbraak van het corona-virus is de populariteit van het hardlopen en fietsen toegenomen. Contactsporten werden verboden, al wordt dat nu wat soepeler. Dat was de reden dat men wat vaker ging hardlopen, of een keer de fiets uit de garage haalden. Achterhoekers Bas en Jurjen vertellen over hun liefde met deze twee bezigheden.

Fietsen
Sinds de uitbraak van de corona-crises is Bas meerdere keren per week aan het fietsen. Maar waarom? ”Ten eerste omdat ik een gebied woon(Achterhoek) waar fantastische routes zijn om dit te doen. En ten tweede, normaal gesproken voetbal ik, maar ik merk dat ik dit een leuke alternatieve manier is om fit te blijven, en lekker in de buitenlucht te zijn.


Bas geeft aan dat fietsen in zoveel verschillende mogelijkheden te doen is. ”Er zijn zoveel verschillende vormen, kijk als je lekker relaxed wil fietsen hebben we hier in de Achterhoek heel veel verschillende routes, het stikt hier daardoor de laatste tijd ook echt van de fietsers, het leeft echt”. Ook voor de mensen die graag fit willen blijven door middel van fietsen heeft Bas tips. ”Ja, in die vorm doe ik het zelf ook. Een tip is wel om een keer te investeren in een echt geschikte fiets daarvoor. Door middel van fietsen kan je hartstikke fit blijven, maar dan moet je het wel met de juiste middelen doen”. Tot slot heeft Bas nog een tip voor een route. ”In de bossen bij Montferland(Didam/Zevenaar) zijn echt geweldige routes neergezet. Met verschillende bordjes alles duidelijk aangegeven, echt een aanrader!”

Hardlopen
Naast fietsen zijn de Nederlandse sporters die beperkt werden in hun sport, vaker gaan hardlopen. Er wordt vaak gezegd dat hardlopen zo saai is, aangezien je niet kan winnen of geen doel kan stellen. Jurjen, actieve hardloper en voetballer is het hier niet mee eens. ”Ik snap dat als je uit de teamsportwereld komt het even wennen is om alleen te gaan hardlopen. Maar hier zijn wel zeker doelen voor te stellen. Iedere loper heeft namelijk al een doel: Fit blijven, en hoe mooi is het nou om dat in onze eigen natuur te kunnen doen”, zegt Jurjen vol lof over zijn hobby.


Je bent heel vrij in wat je doet, en dat maakt het echt leuk volgens Jurjen. ”Je hebt alle vrijheid, de routes kun je zelf helemaal uitstippelen, afstanden kan je zelf bepalen. Uiteindelijk zul je zien dat je na een aantal keer de route wat makkelijker aankan, vervolgens kan je weer een stapje verder”.
Er zijn volgens Jurjen apps ontwikkeld die hierbij ondersteuning bieden. ”Inderdaad, er zijn heel veel apps die alle statistieken bijhouden, waar je routes kan vinden. Daar kan je ook je eigen doelen in opstellen. Bijvoorbeeld: Ik heb nu 5 keer gelopen, maar wil nu de snelste tijd neerzetten op deze route. Het voelt als een overwinning als je deze doelstelling dan ook weet te behalen”. Inmiddels zit Jurjen op een hoog niveau als het om hardlopen gaat. ”Ik heb ben ook klein begonnen, maar doe dit nu ook over de hele wereld. Je ziet zoveel moois om je heen, terwijl je zelf ook nog gezond bezig bent. ”Voor mij bestaat er geen betere combinatie”

Al met al zijn er voldoende redenen om is een van deze twee sportieve bezigheden te doen. Wanneer je nog steeds niet overtuigd ben, kan je op deze site even verder kijken naar een een stuk over een andere sport. Gelukkig is dit niet het enige wat we allemaal kunnen doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *