Ook zo klaar met elke zomer weer liggen bakken in Lloret of je dood vervelen op een camping in de Ardennen? Geen zorgen, want in deze lijst staan 7 Europese steden vol met geschiedenis om te kunnen bewonderen! En nee, deze lijst bestaat niet alleen maar uit Berlijn en Parijs.

7: Plovdiv – Hongarije

Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze stad gehoord, maar vanaf nu zal daar verandering in komen! Plovdiv is gelegen in het zuiden van Hongarije en ligt op 7 heuvels welke allen zo’n 200 meter hoog zijn. De stad is rond 3000 voor Christus ontstaan, en is daarmee ouder dan Rome en Athene, maar is in 1928 bijna volledig onder gegaan door een zware aardbeving. Inmiddels is dit opnieuw opgebouwd maar er is nog veel van de schade te zien.

6: Rome – Italië

Een iets bekendere stad, maar zeker niet te missen in dit rijtje. Deze hoofdstad van Italië staat onder meer bekend door het Colosseum en het Pantheon en deze móet je een keer bezocht hebben. Het is dan ook een van de belangrijkste steden voor de westerse cultuur.

Wat Rome ook zo bijzonder maakt, is dat Vaticaanstad midden in het centrum ligt, omringt door de rest van Rome.

5: Pompeï – Italië

Om nog even in de Italiaanse sferen te blijven gaan we nu over naar Pompeï. Helaas is deze stad niet meer bewoond nadat er in het jaar 79 een vulkaanuitbarsting plaatsvond die de hele stad bedolven had. Voor deze vulkaanuitbarsting werd de stad bewoont door onder andere belangrijke Grieken, Romeinen en Samnieten.

Na de vulkaanuitbarsting is de stad gelukkig nog voorzichtig geprobeerd uit te hakken waardoor er nu bijzondere, oude overblijfselen van de stad te zien zijn.

4: Birka – Zweden

Nog een onbekende locatie voegt zich toe aan dit rijtje, namelijk het Zweedse Birka! Tegenwoordig niet echt een stad meer, maar wel een onwijs rijke geschiedenis om te kunnen proeven! Birka is in 790 gesticht door een Vikingskoning en was voor ruim 200 de belangrijkste handelsstad onder de Vikingen. Na de 10e eeuw verliet bijna iedereen de stad doordat een andere stad werd overgenomen voor de handel, maar hedendaags kun je er nog steeds veel Vikingspullen bewonderen.

3: Edinburgh – Groot-Brittannië/Schotland

Edinburgh, één van de eerste steden in Schotland, werd al rond 6000 vóór Christus bewoond. Het begon als klein fort op de Castle Rock, die in de 7e eeuw werd veroverd door de Engelsen, maar in de 10e eeuw weer terug kwam bij de Schotten. In 1290 had Engeland heel Edinburgh afgebrand, maar toch werd de stad benoemd als hoofdstad van Schotland. Ook nu kunt u dit verleden nog terugzien in het prachtige Edinburgh.

2: Londen – Groot-Brittannië

Londen, wie kent haar niet, met haar prachtige typisch Engelse gebouwen, de London Eye en nog veel meer. Maar wist je dat deze bekende shop-stad ook een zeer rijke geschiedenis kent?

Onder meer heeft de pest Londen in zijn greep gehouden van de 14e tot en met de 19e eeuw, maar ook zijn er veel stadsbranden en terroristische aanslagen geweest. Ook kun je in de stad nog restanten vinden van gebouwen van de Romeinen, Angelsaksen en Normandiërs omdat zij een tijd geheerst hadden over de stad.

1: Lissabon – Portugal

Ja hoor, ook aan de kust van de Atlantische Oceaan is er boordevol historie te proeven in de Portugese hoofdstad Lissabon. Rond 1200 voor Christus ontstond er een handelspost, deze werd ‘’Allis Ubbo” genoemd, wat we nu dus kennen als Lissabon. Ook deze stad bloeide op als handelscentrum. Maar later in 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving waarbij vele doden vielen. Maar gelukkig hebben we nu Lissabon nog als de mooie stad die ze is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *