Hoe blijf je mentaal gezond tijdens de coronacrisis? De crisis maakt mediteren nog populairder dan het al was. Mensen proberen zichzelf te verbeteren zowel fysiek als mentaal.

Fotobron: www.fitwithmarit.nl

Wanneer we het over fitheid hebben, denken we meestal meteen aan lichamelijke fitheid. Maar mentale fitheid is net zo belangrijk. Voel je je mentaal niet fit, dan sta je vaak negatiever in het leven, ben je gespannen, lijken problemen groter dan dat ze eigenlijk zijn en functioneer je minder goed in het gewone leven. Een fitte geest vraagt net zoals een fit lichaam om oefening en discipline. We geven je hier tips om mentaal fit te blijven.

Tip 1. Zorg voor ritme

Het kan verleidelijk zijn om jezelf te laten gaan, aangezien je niet veel hoeft te doen of lekker vanaf thuis kan werken. Een ritme behouden blijft alsnog erg belangrijk. Zorg ervoor dat je doordeweeks zoveel mogelijk op dezelfde tijdstip naar bed gaat en ‘s ochtends opstaat. Houd je koffie- of lunchpauze zoals je dat normaal ook doet. Draag overdag kleding die je normaal ook draagt.

Fotobron: www.peterdewit.files.wordpress.com

Als je vanuit huis moet werken, maak dan een vaste werkplek voor jezelf: dit bevordert je productiviteit. En probeer zoveel mogelijk je normale werktijden aan te houden. Heb je geen werk te doen? Maak dan een planning met een dagstructuur. Doe activiteiten waar je normaal niet aan toe kwam. Ga meer bewegen. Begin een boek te lezen. Pak een hobby op of ga iets nieuws leren.

Tip 2. Pieker niet  

We bevinden ons in een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. Het hebben van geen controle kan zorgen voor angst en stress. Het is menselijk om de aandacht op gevaren te leggen. Dat kan leiden tot veel stress. Stresshormonen hebben een slechte invloed op je afweersysteem, dus dat wil je absoluut niet hebben. Laat je dus niet leiden door angst of stress.

Fotobron: www.i.pinimg.com

Ook als je een ondernemer bent en momenteel in onzekere tijden zit, levert het niets op om te stressen. Je kunt dan moeilijk in oplossingen of kansen denken. Richt je daarom op de andere tips, zodat je je hoofd koel kunt houden en vooruit kunt denken.

Tip 3. Help anderen

Kijk eens of je voor kwetsbare mensen in de buurt boodschappen kunt doen. Of kunt oppassen op de kinderen van ouders met vitale beroepen. Door behulpzaam te zijn en bij te dragen tijdens de crisis, zorgen dit voor positieve gevoelens.

Tip 4. Bekijk de positieve kanten

Misschien een beetje gek om de positieve kanten te bekijken van een zeer vervelende situatie. Maar toch zijn die er wel voor de meeste mensen. We zijn noodgedwongen uit onze drukke werklevens gehaald. Dit biedt kansen om weer even tot rust te komen. Zo pakken veel mensen oude hobby’s op of lezen eindelijk weer eens een boek.

Fotobron: www.summersdale.com

Pak dus dingen op waar je normaal geen tijd voor had. Maak gebruik van deze periode en haal er iets positiefs uit voor jezelf.

Tip 5. Zorg voor vriendschap

Sociale contacten hebben is een basisbehoefte. Je doet er goed aan om voorlopig fysiek contact te vermijden met je vrienden en familie, maar zorg er wel voor dat je contact met ze blijft houden. Bel elkaar vaker of ga bijvoorbeeld eens beeldbellen. Tegenwoordig kun je zelfs met meerdere personen tegelijk beeldbellen. Dat kan best leuk zijn.

Tip 6. Bewegen

Fotobron: www.artrose-blog.nl

Dat sporten een positieve invloed heeft op je mind, is al jarenlang bekend. Onderschat daarom niet de kracht van een lekkere workout. Hoewel de sportscholen gesloten zijn, kun je nog veel andere dingen doen om in beweging te blijven. Zo zijn er online veel uitdagende workouts te vinden. Er verschijnen ook allerlei ‘fit challanges’ waarbij er iedere dag nieuwe workouts worden aangedragen. Je kunt ook een stukje gaan joggen of fietsen, zodat je ook wat frisse lucht kunt happen.

Tip 7. Gezond en gevarieerd eten

Vooral nu is het erg belangrijk dat we goed eten. Gezond eten prikkelt de mentale staat. Je voelt je beter en fitter als je alle vitamines en mineralen op orde hebt. Daarnaast heeft het nog een ander voordeel: als je thuis werkt, beweeg je over het algemeen minder dan wanneer je op kantoor werkt. Hierdoor is de kans dat je aankomt groter. Door goed te eten kun je dat voorkomen.

Zorg er dus voor dat je gevarieerd en gezond eet. Ga niet uit luiheid snacken. Je hebt nu wellicht juist meer tijd om lekkere gezonde maaltijden te maken.

Tip 8. Beperk de media 

Fotobron: www.elbalad.com

Nu je thuis zit, bekijk je vaker de socials of check je het laatste nieuws. Dit schiet eigenlijk helemaal niets op, behalve dat je waarschijnlijk de innerlijke onrust opvoert. Beperk het volgen van het nieuws tot maximaal drie keer per dag. Vaker naar het nieuws kijken leidt meestal niet tot nieuwe belangrijke informatie.

Tip 9. Relativeer

Relativeren is een krachtige manier om rust te vinden in bepaalde situaties. Hoewel we in een vervelende toestand zitten, zijn er veel dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn. Zo is het zorgsysteem erg goed in Nederland.  Als we vergeleken met bijvoorbeeld Italië mogen we blij zijn met de toestand in Nederland. Los van het coronavirus gebeuren er continu erge dingen op aarde. Zo sterven er iedere dag nog zo’n 8000 kinderen door honger.

Relativeren houdt niet in dat je je beter moet gaan voelen omdat een ander het slechter heeft, maar dat je jouw relatief goede situatie gaat waarderen en daardoor minder zorgen gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *