Veel mensen gaan na de tweede helft, de derde helft in. Een biertje of drie gaat er met gemak in. Of ze halen na een wilde nacht, de sportschoenen weer uit de kast. Maar wat heeft alcohol voor invloed op jouw prestaties?
Het voorde hands liggende antwoord is dat het veel negatieve gevolgen heeft. Maar is dat echt zo, en merk ik dat mijn prestaties echt omlaaggaan? Dat ga ik voor je testen! Verder zet ik alle negatieve gevolgen van alcohol tijdens het sporten voor je op een rij!
Het verschil tussen mijn prestaties
Afgelopen week heb ik gesport, zonder alcoholische versnaperingen te nuttigen. Mijn concentratie was goed, mijn reactievermogen was prima en mijn conditie was keurig. Ik zat er goed in.
Deze week heb ik weer gesport, maar dan wel met alcoholische versnaperingen in mijn bloed. Elke avond voor het slapen gaan nam ik 2 tot 3 glazen wijn, mixjes of enkele glaasjes shots. En dat bracht tot een opmerkelijk resultaat. Van concentratie en reactievermogen tot aan mijn conditie alles wat met ruim 10 procent gedaald. Ook had ik last van ontzettend veel spierpijn. Al deze symptomen stonden al op enkele sites en ze hebben gelijk. Alcohol heeft een negatieve invloed op de sportprestaties.
Negatieve gevolgen van alcohol tijdens het sporten op een rij!
1.Het zorgt voor uitdroging
Alcohol haalt het vocht uit je lichaam, waardoor je vaker moet plassen. Tijdens de training of wedstrijd verlies je al extra vocht door het zweten. Vanaf 2 procent vochtverlies is er een duidelijk negatief effect op de sportprestatie.
2. Je bent eerder vermoeid
Om goed te kunnen presteren heeft je lichaam energie nodig. Heb je alcohol in je bloed dan is je lichaam bezig met het afbreken van alcohol. Daardoor is er een minder goed gebruik van koolhydraten als energiebron. Uiteindelijk ben je eerder vermoeid en kun je minder goed presteren.
3. Verhoogde hartslag en versnelde ademhaling
Alcohol zorgt voor bredere bloedvaten. Dat betekent dat je hart harder moet pompen om de zuurstof overal in het lichaam te krijgen. Bij te veel alcoholgebruik kunnen de spieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor kan je op langere termijn last krijgen van hartritmestoornissen en spierletsels. Ten slotte gaat door de versnelde ademhaling en hartslag je conditie achteruit.
4. Meer spierpijn
Tijdens het sporten vormt zich melkzuur in de spieren. De lever breekt dit af. Heb je gedronken, dan moet de lever ook de alcohol afbreken. De lever kiest er dan ook voor eerst de alcohol af te breken. Alcohol is een van de ergste gifstoffen voor in je lichaam en de lever wil daardoor zo snel mogelijk alcohol de onschadelijk maken. Dat betekent dat het melkzuur zich ophoopt in de spieren en je extra last van spierpijn krijgt.
5. Sneller over je grenzen heen
Door een glaasje op heb je minder pijngevoel. Hierdoor kunnen mensen sneller over hun grenzen heen gaan, met grotere kans op blessures.
6. Reactievermogen gaat achteruit
Door het drinken van alcohol gaat je concentratie- en coördinatievermogen achteruit, waardoor je trager reageert en wat meer risico’s neemt dan anders. Daardoor kan het heel erg gevaarlijk worden voor jezelf, maar ook voor andere.
7. Verstoring van je lichaamstemperatuur
Een glaasje voor het sporten om de kou te verlichten? Lijkt een goed plan, want alcohol stimuleert de bloedstroom naar de huid en daardoor krijg je inderdaad een gevoel van warmte. Maar: door die verhoogde bloedstroom naar de huid, koelt de huid en dus je lichaam sneller af. Dat kan leiden tot een verlaging van je lichaamstempratuur.
8. Tekorten aan voedingsstoffen
Door te veel alcoholgebruik kun je een tekort aan voedingsstoffen krijgen zoals vitamines en mineralen. Wie veel drinkt, eet namelijk minder. En dat terwijl voor de afbraak van alcohol juist ook weer voedingsstoffen nodig zijn.
9. Toename van gewicht
Alcohol is voor je lichaam een brandstof, net als koolhydraten en vet. Een teveel aan brandstof slaat het lichaam op in de vorm van vetten. Wie dus regelmatig veel drinkt komt uiteindelijk aan in gewicht. En dat is hoogstwaarschijnlijk niet het doel van het sporten.
Conclusie
Het komt erop neer dat alcohol en sport een ongelukkige combinatie zijn. Het drinken van 1 à 2 standaardglazen wordt al snel afgeraden als je nog gaat sporten daarna. Alcohol versnelt je polsslag en ademhaling en onttrekt vocht aan je lichaam waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor neemt je conditie af.
Wil je het meest uit je training halen? Vermijd alcohol dan, zowel de avond van tevoren als na het sporten. Wil je toch proosten na afloop? Probeer het dan bij één drankje te houden en drink voldoende water. Zeker na een zware training of wedstrijd!