Laat je inspireren door Daniëlle (51), ondanks haar bescheidenheid leidt zij een duurzaam leven. Door middel van foto’s neemt zij ons mee in haar duurzame huis en tuin.
Vind je dat jullie letten op duurzaamheid binnen het huis?
Heel bescheiden vertelt Daniëlle: ‘Ik denk dat mijn duurzame gedrag beter kan. Bijvoorbeeld beter met verpakkingsmateriaal om gaan door minder producten te kopen die in plastic zijn verpakt.’
Wat heb je veranderd binnen het huis en waarom?
‘We hebben een insectenhotel, vlinderkastje, vogeldrinkschaal, voersilo en nestkastje in de tuin. Ik houd erg van de natuur en vind het leuk als je bijen, vlinders en andere insecten in de tuin hebt. Ik houd van beestjes. Je moet goed voor de natuur zorgen, daar ligt de toekomst namelijk. Heel veel planten in de tuin, bloemen en planten die goed zijn voor insecten. Wat trekt insecten aan, dat is iets waar ik naar keek toen ik nieuwe plantjes zocht.’
Munt Bieslook Aardbeien Genieten van de oogst
‘Ik vind dat je goed met de natuur moet omgaan. Ik zorg voor mijn planten en steek er tijd in. Ik vind het onzin om na een tijdje weer een nieuwe te kopen.’
Naast dat de vruchtzame tuin vrucht draagt voor de natuur, geniet ook het gezin van de verse oogst. Zo wordt er genoten van aardbeien uit eigen tuin op brood.
Datzelfde brood wordt op de fiets gehaald, want auto rijden vermijd het gezin zo veel mogelijk.
‘Ik doe mijn boodschappen op de fiets. Naar de stad ga ik altijd met de fiets. Ook als het regent. Ik ga nooit met de auto naar de stad. Vanuit mijn huis ben ik niet gewend om een auto te hebben, dus vanuit daar heb ik het zo geleerd. Parkeren in de stad kost veel geld en daarnaast houd ik van fietsen.’
Wat doen jullie in het huis om duurzaam te leven?
- ‘ We hebben vloerisolatie en spouwmuren. Onder de grond hebben we chips. Daarnaast nog dubbelzijdig glas. Dat is alles zodat we minder hoeven te stoken.
- Spaarlampen, ledverlichting, is ook beter voor het milieu. We letten op het licht dat onnodig aanstaat, niet onnodig het water laten lopen.
- We stoken nooit boven tenzij de kinderen daar huiswerk maken.
- Niet ieder jaar een nieuwe telefoon, dat heeft met onze interesse te maken.
- Bij de kringloop haal ik meubels en deze knap ik dan zelf op. Ik vind het leuk om meubeltjes op te knappen en het scheelt veel geld. Zo herbruik je dingen van een anderen. Qua kleding koop ik niet elk seizoen nieuwe kleding. Ik doe er altijd heel lang mee.
- Mijn man, Patrick, is heel handig en die maakt dingen hier in huis. Bijvoorbeeld de droger, hij begaf het vorige week, we hadden toen een nieuwe kunnen kopen, maar hij maakt hem dan.
- We scheiden: plastic, papier, groen en glas. Papier, glas en groenafval gaat in verschillende vuilnisbakken buiten het huis.
- Als ik naar de markt ga laat ik het fruit in mijn tas doen, zodat ik geen tasjes hoef te gebruiken. Sinds ik dat doe heb ik echt veel minder plastictasjes.
- We stekken plantjes, hierdoor geven wij plantjes een nieuw leven waarvan anderen het als onkruid zien.’
Voor anderen onkruid ‘Onkruid’ wordt nieuw leven Stekje Stekje
Heb jij nog verbeterpunten en wat gaat jou te ver?
‘Een vriendin van mij maakt haar eigen wasmiddel, dat is iets wat mij te ver gaat, omdat ik het idee heb dat het dan niet echt schoon wordt. Zonnepanelen zouden het beter maken, maar dat is bijna niet te doen omdat we dakkapellen hebben.’