Iedereen weet dat er tijdens de lockdown een vuurwerk verbod is ingegaan. De meeste zijn daar niet mee eens.

Tijdens de Persconferentie heeft mark Rutte gezegd dat er tijdens oud en nieuw een vuurwerkverbod zou komen. Veel mensen waren het er niet mee eens. Op 31 januari konden sommige mensen het niet laten om het vuurwerk toch af te steken. Omdat het een Nederlandse traditie is en wij doen dit al onze hele leven. Uit heel Nederland waren er mensen die er niet eens waren en toch vuurwerk hadden afgestoken. Ook waren er mensen er wel mee eens met het vuurwerkverbod. De reden is geen vernielingen, overlast en naar het ziekenhuis. Veel mensen hadden sierpotten en knalvuurwerk. Categorie 1 en 2 waren op dat moment verboden. Categorie 1 zijn sterretjes, knalerwten en Categorie 2 zijn rotjes en grondbloemen.

Illegaal vuurwerk

Ook waren er grotendeels mensen met illegaal vuurwerk. Meneer Grappenhaus heeft ook tijdens het interview gezegd dat je vuurwerk niet mag vervoeren, voorhanden hebben en afsteken. Als je dat toch doet zou je een flinke boete krijgen en het vuurwerk in beslag worden genomen. Maar dat weerde de mensen toch niet en hadden toch stiekem illegaal vuurwerk meegesmokkeld van buitenlanden naar Nederland of via connecties die mensen hadden. Het gaat om Shells, nitraten, cobra’s, vlinders etc. dat valt allemaal onder professioneel vuurwerk en dat mag niet in Nederland.

Rellen

Er kwamen rellen in Rotterdam, dat was 1 van de ergste rellen omdat de mensen de politie bekogeld werden met vuurwerk. Ook gingen de relschoppers vuurwerkbommen maken en gooide het ook naar de politie. Aantal auto’s werden vernield. Er werden aantal relschoppers aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Er waren minder gewonden dan afgelopen jaren. Incidenten waren wel veel o.a. branden van auto’s en vernielingen.

By Efraim