Vanwege Corona de kerst maar thuis vieren. Hier kozen veel families voor, waaronder familie Swijghuizen. Het gezin van zeven organiseerde een chique vijf gangen diner met als gevolg dat er veel supermarkt inkopen werden gedaan. De grote drukte in de supermarkten is het personeel dan ook niet ontgaan…

Beleving van Albert Heijn vakkenvuller, Merel

De sfeer die in de supermarkt hing rond kersttijd was grimmig. De grote winkelkarren die verplicht zijn bij binnenkomst, zorgden voor een chaos. Hierdoor kon gek genoeg de afstand tussen winkeliers amper bewaard worden terwijl de karren juist bedoeld zijn om mensen uit elkaar te houden. Het was om panisch van te worden. Merel werkt achter de kassa en deed daar rustig haar werk, tot er een lange rij ontstond. ‘’Dan ga je automatisch toch sneller proberen de boodschappen te scannen.’’ De meeste mensen kwamen niet voor een kleine boodschap maar natuurlijk voor flinke kerstinkopen. Heerlijke stukken vlees, vis en natuurlijk ingrediënten voor toetjes werden op de band gelegd. Wat ook niet onopgemerkt bleef is de carpaccio die telkens weer uitverkocht raakte.

Beleving van Aldi teamleider, Sanne

Niet alleen vakkenvullers maar ook teamleiders bleken het erg zwaar te hebben rond deze tijd van het jaar. Volgens Sanne was het behoorlijk druk in de winkel wat voor onveilige situaties zorgde. Zoals de afstand, die niet te bewaren viel, doordat zoveel mensen massaal kerstinkopen deden. Er werd echt gehamsterd waardoor zelfs bepaalde producten een tijd niet beschikbaar waren. Opvallend was dat de meeste uitverkochte producten waren: oliebollen, poedersuiker en vlees voor het gourmetten. Deze druk bracht natuurlijk stress met zich mee, maar Sanne wist van voorgaande jaren dat deze drukte rond de feestdagen er ieder jaar is. Daarom was Aldi goed voorbereid. Er was voldoende personeel ingepland. Dit zorgde voor meer structuur en orde. Naast de last van mopperende en chagrijnige klanten, wat er ook bij hoort, zijn er natuurlijk ook hele leuke momenten geweest aan werken tijdens de kersttijd. De omzet die op een gewoonlijke werkdag gedraaid wordt, was ’s ochtends voor twaalf uur al drie keer zo hoog. Het was leuk om de gezellige en telkens weer gevarieerde kerstplannen van klanten te horen. Dit zorgde voor een gezellige sfeer. ‘’Het is mooi om te zien dat ook in deze gekke tijd, wij mensen er nog wat van weten te maken’’, aldus Sanne.

Hoe ging het er in de “keuken” aan toe?

In de bijkeuken stonden twee witte, houten bureautafels tegen elkaar aan, speciaal voor het voorbereiden. Dit zodat het enigszins een verassing bleef wat je ging maken. Verder was het er erg mooi versierd met gekleurde lichtjes en andere kerstachtige decoratie. Ergens rond het begin van de middag werden de eerste voorbereidingen gedaan. Zoals de Monchou die moest rijzen en het hoofdgerecht dat veel tijd in beslag nam. Het voorgerecht werd pas gemaakt toen iedereen al aan tafel zat omdat het dan verser was.

Het diner

Iedereen had zich uitgesloofd in de keuken en ’s avonds was het dan eindelijk tijd om te mogen genieten van het harde werken. De dames droegen prachtige rokjes of jurkjes met pailletten, en de heren hadden ook hun best gedaan om er verzorgd uit te zien.

Na eerst een drankje te hebben gedronken, werden de amuses op tafel gezet. Je had keuze uit drie overheerlijke amuses: zachte geitenkaas met pecannoten, peer en honing, makreel met een takje munt en doperwten en als laatst gerookte eendenborst met zwarte besssenjam en rucola. De amuses waren zo lekker, dat er meerdere werden bijgemaakt.

Hierna volgde een heerlijke carpaccio en meloen met ham als voorgerechten. Het hoofdgerecht kwam twintig minuten later, maar het was het wachten zeker waard.

Als hoofdgerecht werd chicken teriyaki geserveerd. Over de kip zat een heerlijke saus en lente-uitjes. Dit werd gegeten met rijst en op het bord lagen ook nog beetgare peultjes. De kerstmuziek op de achtergrond maakte het diner af.

Iedereen zat zo vol dat er eerst werd afgeruimd, voordat het toetje werd gegeten. De Monchou werd in een glas geserveerd in plaats van als een taart. Ter afsluiting werd de jaarlijkse familiefoto bij de kerstboom gemaakt, voor de nieuwe groepsapp foto.