Het is halverwege november en dat betekent dat de intocht van sinterklaas op de planning staat Maar hoe gaat dat gebeuren met corona?

Het is zaterdag 14 november een warme zonnige dag in Elburg als sinterklaas het kleine haventje binnen komt varen. Normaal gesproken staan er duizenden mensen aan de kant die klappen zingen en springen van blijdschap van kinderen tot aan volwassenen. Het is nu doodstil op de kade van Elburg door de maatregelen die er getroffen moesten worden om de intocht op een veilige manier toch nog door te laten gaan.

Foekje heeft 2 kleinkinderen die elk jaar weer uitkijken naar sinterklaas. Dit jaar hebben ze ook naar de sinterklaasintocht gekeken al was dat wel anders dan voorgaande jaren. “Voor mijn gevoel hebben de kinderen niet eens door dat er geen publiek is.’’ Hetzelfde is dat met de pieten die allemaal verschillende kleurtjes hebben tegenwoordig. “De kinderen hebben dat waarschijnlijk allemaal niet door maar ik zie de traditie die ik vroeger ook heel leuk vond langzaam verdwijnen door demonstranten.” Voor de kinderen zal het de pret niet verminderen dat de pieten allemaal een ander kleurtje zijn of dat er geen mensen op de kade staan. “Het is nog altijd een leuk kinderfeest alleen dan met een paar aanpassingen en daar moeten we maar meeleven.”

Pakjesavond met de kleinkinderen

Het is zaterdag 5 december begin van de avond de temperatuur net boven het vriespunt vandaar dat het vuur aan het branden was in de grote mooie openhaard. Voor de grote openhaard liggen alle ingepakte cadeautjes met verschillende kleurtjes pakpapier bij elkaar. De kinderen zijn blij en kunnen niet wachten om de cadeautjes uit te pakken. Ze zitten naast de cadeautjes en kijken welke cadeautjes van wie zijn. In de keuken wordt ondertussen koffie voor de volwassenen gezet en warme chocolademelk gemaakt voor de kinderen. Bijna alles is voorbereid voor de pakjesavond maar er ontbreekt nog 1 ding en dat zijn natuurlijk de pepernoten en de schuimpjes. Er wordt een grote bak gevuld met de pepernoten en de schuimpjes. De bak staat nog niet eens op de tafel of de kinderen pakken al een handje pepernoten. Wanneer iedereen om de cadeautjes plaats heeft genomen is het tijd waar de kinderen al die tijd op hebben gewacht het uitpakken van de pakjes. “Wij hebben een dobbelspel gebruikt om de cadeautjes uit te pakken anders was natuurlijk na 5 minuten alles al uitgepakt.” Had je 1, 3 of 5 gegooid dan mocht je een cadeautje voor iemand anders pakken. Had je 2, 4 of 6 gegooid dan mocht je een cadeautje voor jezelf pakken en het cadeautje natuurlijk uitpakken. De kinderen waren heel druk bezig met de cadeautjes de dobbelsteen werd door de kamer gegooid en dat ging nog wel een uur door. Toen uiteindelijk alle cadeautjes uitgepakt waren de kinderen de cadeautjes aan het uittesten en aan het vergelijken met de cadeautjes van elkaar.

Het was een geslaagde avond de kinderen moesten toen naar bed die bleven bij ons slapen.

Het was beneden 1 grote chaos dus we begonnen met het opruimen. De berg cadeaupapier werd in de papierbak gegooid. De dobbelsteen werd gezocht. De lege bekertjes chocolademelk werden in de vaatwasser gezet de grote bak zonder pepernoten werd in de vaatwasser gezet. Toen uiteindelijk alles was opgeruimd hadden we nog een avond met zijn 4e waar we enorm van hebben genoten.

Pakjesavond was voorbij sinterklaas weer vertrokken naar Spanje en nu is het wachten op de kerst.

By Renz