Jazeker! De paardenmeisjes zijn een bijzondere subcultuur. Waarbij de meeste jeugdculturen een korte looptijd hebben, zijn de paardenmeisjes een bijna tijdloos fenomeen. Ook zal je ze vast wel kennen, van die meiden die het liefste de hele dag samen met hun grote liefde zijn. Grote liefde? Ja, hun paard natuurlijk!

Een maatje voor het leven

Ze doen er alles voor om bij ‘hun’ paard of pony te zijn. Vaak zijn het meisjes, grofweg in de leeftijd van 9-14 jaar, voor wie hun paard of pony hun alles is. Zo’n groot dier dat je maatje wil zijn en zich heerlijk laat vertroetelen. Prachtig vinden ze het. Zo ook de 11-jarige Nikkie. Zij zegt: “Je weet zeker dat alles tussen jullie blijft. Je kunt elkaar vertrouwen, en hij luistert naar je.”

Een dag op stal     

Nikkie kwam aan bij haar paard, die haar al vrolijk toe stond te hinniken. Het paard is bruingekleurd en heeft een mooie lange doorlopende bles over haar voorhoofd heen lopen. ‘Haar naam is Sterre,’ zegt ze. Nikkie pakt het hoofdstel van Sterre uit haar poetstas en legt hem over het hek heen. Het zadel haalt ze tevoorschijn uit een zadelkast en legt dit ook over het hek heen. Daarna pakt ze het hoofdstel weer en doet het bit in Sterre haar mond, vervolgens haalt ze het bovenste gedeelte van het hoofdstel over Sterre haar oren heen en tenslotte maakt ze alle loshangende riempjes vast. Nu gaat ze eerst Sterre uitgebreid poetsen. Waarna ze vervolgens het zadel van het hek af haalt en over Sterre heen legt. ‘Nu nog de singel vast, mijn beugels op maat maken en daarna is het een kwestie van opstappen en wegrijden’ zegt ze.

Net een grote grap

Niet alleen Nikkie is een paardenmeisje die het liefste de hele dag door bezig is met haar paard, maar ook vele andere. Paardenmeisjes zijn daarom wel degelijk een cultuur. ‘Soms lijkt het net als of we elkaar allemaal aansteken, maar dat is niet zo. het is net een grote grap’

By Sanne