Wie geniet er nou niet van? Het meest Duitse feest wat er bestaat, Oktoberfest. Het feest van volksmuziek, lederhosen en boven alles ontzettend veel bier. Zo’n soort feest waar iedereen kort op elkaar staat en je bijna geen vrije ruimte hebt, maar het toch ongelooflijk leuk vind. Dat is het Oktoberfest!

Geschiedenis

Het Oktoberfest is circa 200 jaar geleden begonnen als koninklijk huwelijksfeest, maar inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste bierfestival ter wereld. Tegenwoordig heeft het feest nog weinig te maken met het huwelijksfeest van vroeger, maar zonder dat feest was het huidige Oktoberfest er nooit geweest. Het enige wat je nu nog zou kunnen doen denken aan het feest van vroeger is de naam van de locatie. Deze locatie is namelijk vernoemd naar een bruid van destijds Theresienwiese.

Internationaal

Vroeger werd het Oktoberfest echt alleen in Duitsland gehouden, maar dit is langzaam aan over genomen door veel andere landen. Zo zijn de twee bekendste voorbeelden buiten Europa het Oktoberfest in Japan en in Amerika. Nadat het Oktoberfest door andere Europese landen werd nagedaan, kregen landen buiten de Europese Unie ook door hoe succesvol het feest was. In Japan begon het Oktoberfest in eerste instantie als gewoon een biertje drinken op het terras, maar dat is langzaam uitgegroeid naar een echt feest. In tegenstelling tot Japan ging het in Amerika compleet anders. Hier begon het niet met rustig een biertje nuttigen en gezellig op het terras zitten. Vanaf het begin dat het Oktoberfest in Amerika werd geïntroduceerd, werd er direct volle bak gedronken en zat er geen stop op. Zo zie je dat het in elke cultuur anders wordt gevierd.

Kleding

Het zal je verbazen als je voor het eerst rondloopt op het terrein van het Oktoberfest. Overal lederhosen, maar waarom worden die gekke pakken eigenlijk gedragen? Van oorsprong werden de lederhosen eigenlijk alleen gedragen door de mensen uit de laagste rang van de bevolking. Vooral boeren droegen deze kleding vaak, omdat het ontzettend makkelijk schoon te krijgen is. Het is overigens wel aan de adel te danken dat lederhosen nog worden gedragen. Zij zijn degene die dit bijzondere pak aan de hogere rangen van de bevolking hebben geïntroduceerd. Met name het Oostenrijkse keizershuis heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Aartshertog Johan was de eerste persoon die als adellijke persoon lederhosen droeg. Later deed ook keizer Frans Jozef 1 het hem na. Tegenwoordig is het op sommige feesten in Oostenrijk en Zuid-Duitsland verplicht om lederhosen te dragen als je binnen wil komen. In deze gevallen wordt het bij de vrouw ook verplicht om een speciaal pak te dragen. Dit pak noemen ze een dirndl. Dit wordt vooral veel gedragen op kerkelijke en andere feesten, zoals het Oktoberfest waar er als vrouw ook verwacht wordt dat jij dit draagt.

Activiteiten

Misschien dat je je af zou vragen, wat is er dan allemaal te doen? Is het alleen bier drinken, of zijn er nog meer dingen te doen? Het zal je dan misschien verbazen, maar er is inderdaad meer te doen dan alleen bier drinken. Zo staat er altijd een kermis tijdens het Oktoberfest. Ook zijn er naast de 14 welbekende biertenten nog 14 van dezelfde soort tenten aanwezig. Deze tenten staan er niet om bier te tappen, het zijn wijntenten. Dus ben jij even helemaal klaar met al dat bier en heb je zin in iets ander, ga dan naar één van die 14 wijntenten toe.

Ik sprak met Jeroen Bontenbal, een bier en Oktoberfest liefhebber.

“Wat is je nou het meest bijgebleven van het Oktoberfest?”

“De sfeer die daar hangt is echt onbeschrijfelijk, en natuurlijk het vele bier dat er gedronken wordt. Het is een feest waar je ooit geweest moet zijn!”

By Yoran