Je gaat naar dat ene feest. Je moet er wel een beetje netjes uit zien, maar je wil ook comfortabel rond kunnen lopen. Je hebt helemaal geen zin in die strakke ongemakkelijke jurk, maar wat moet je dan aan doen? Het tweedelige broekpak is nu weer helemaal in de mode. Je voelt je geriefelijk in een oversized blazer en lekker losse pantalon. Chique en comfortabel kan dus wel!

Het is voor ons natuurlijk hartstikke normaal om gewoon casual een broek te dragen naar eigenlijk elke gelegenheid. Maar dit is niet altijd zo geweest. Broeken zijn pas laat een gewoonte voor vrouwen geworden.

Broeken alledaags

Voor vrouwen is het eigenlijk altijd het gebruikelijke geweest om een jurk of rok te dragen. Vaak die net iets over je knieën komt. Dit had voornamelijk te maken met het geloof. In de gehele geschiedenis zijn er natuurlijk vele mode trends geweest, zo is het gegaan van de rok tot je enkels, naar je kuiten, naar je knieën, naar nu zo wat net iets over je achterste. Ook broeken zijn hier in gebruikelijk geworden. Vrouwen mochten broeken eerst niet dragen. Het was namelijk alleen maar een kledingstuk voor mannen. Pas vanaf het einde van de negentiende eeuw werd de wet versoepeld en mochten vrouwen ook soms een broek dragen. Dit mocht dan om bijvoorbeeld te fietsen of paard te rijden. Hiervoor moesten zij wel toestemming hebben van het stadsbestuur.

Op 6 december 1930 verscheen actrice Marlene Dietrich in de filmklassieker ‘Morocco’ in een broek. De wereld was in shock. Meerdere vrouwelijke beroemdheden zoals Katharina Hepburn en Coco Chanel verschenen hierna vaker in het openbaar in een broek. Toch was dit nog steeds niet een alledaagse trend. Het was toch nog steeds een beetje een taboe.

In Nederland hebben ‘De Dolle Mina’s’ in 1969 de grote stap gezet. Zij kwamen op voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en droegen in deze strijd een broek. Hierna werd  het steeds gewoonlijker voor een vrouw om een broek te dragen. In Parijs heeft het als langst geduurd tot vrouwen officieel een broek aan mochten. Pas in 2012 kreeg toenmalig president Nicolas Sarkozy het stadsbestuur zover om het voorschrift uit 1799 ongedaan te maken. In 2012 is zo het officiële broekverbod ten einde gekomen in Parijs. 

Broekpakken

In de jaren 60 werden broeken voort meer gedragen, maar een echt broekpak kwam pas later. De mensen wisten namelijk niet hoe ze deze ontwikkeling moesten oppakken. De vraag of het pak een bedreiging vormde tegen de vrouwelijkheid rees op. Toch werd de broekpak een trend en werd mannelijkere kleding meer geaccepteerd. ‘Ik weet nog al te goed dat deze broekpakken in de mode kwamen’ zegt achtentachtig jarige Riet Lansink. ‘Het was voor mij een hele verandering om vrouwen echt vaker in een broekpak rond te zien lopen. Persoonlijk was ik meer van de rokken, dat vond ik toch wel wat vrouwelijker’.

In de zomer van 2020 is de broekpak weer helemaal terug gekomen. Wel met een verfrissende look. De camel-kleurige broekpak was het populairst. Deze werd vaak gedragen voor nettere omstandigheden zoals de feestdagen, maar ook zag je deze outfit vaak op kantoor verschijnen.  De kleurrijke varianten werden ook steeds populairder. Zo zag je ze vaak in het rood of blauw.

Nieuwste ontwikkeling

Dit tweedelige broekpak is dus al een tijdje terug in de mode, maar heeft nu een comfortabele update gekregen. Zijn chique uitstraling is er van af en het materiaal is aangepast naar zachte stoffen die aanvoelen als een thuispak. Het is dus niet alleen meer voor buitenshuis. De broekpak is voort het: ‘Working-from-home but make it fashion’ item.