Zo hard aangetrokken, dat je hart in je keel zit. In de Britse hoofdstad kon het maar niet strak genoeg. In 1813 speelt Bridgerton zich af. De vrouwen lopen in nette jurken, de mannen in pakken. Dit maakte een grote indruk in de mode wereld.

Bridgerton

Een serie die verteld wordt door Julie Andrews, moest wel een knaller worden. De serie is goed ontvangen door de kijkers. Bridgerton gaat over acht broers en zussen van de familie Bridgerton. Allemaal zoeken ze liefde binnen de Londense high society. Lady Whistledown, de vrouw waar het in deze serie het meest over gaat, wordt verteld door Julie Andrews. Whistledown vertelt alle schandalen die er gebeuren in het dorp.

Het balseizoen is weer begonnen, wat betekend: nieuwe relaties. Wanneer de oudste dochter, Daphne, uitgekozen wordt door de koningin als ‘vlam’ van het seizoen. Iedereen wil er op en top uit zien voor het bal. De moeders rekenen erop dat ze de mooiste kinderen van het dorp hebben. Ook in deze serie is het zicht op de korsetten erg duidelijk. Ze laten zien hoe het er vroeger aan toe ging, en dat ging op een harde manier. Het werd aangetrokken totdat je nog amper kon ademen, toen zat hij pas goed. De serie is een verfilming, geïnspireerd op de beroemde romans van schrijfster Julia Quinn. De serie is nog niet zo lang uit, maar er wordt nu al gesproken van een seizoen 2.

Achtergrond

In alle vormen, kleuren en maten bestaan ze; de welbekende korsetten! De korsetten bestaan al enorm lang, denk hierbij aan de 15e en 16e eeuw. Het duurde even voordat ze erachter kwamen dat de korsetten niet goed zijn voor het vrouwelijke lichaam. Ze werden zo enorm hard aangetrokken, dat het lichaam vervormde.

Vervolgens werd de bh uitgevonden, waarna het korset zo goed als verdween. Het was op dat moment maar goed dat het korset verdween, er waren vele mensen die zelfs gewond raakten door het strakke aantrekken van het kledingstuk. De bh was niet zo populair geweest, als het gewoon goed zou zijn gegaan met het korset. Wanneer het korset veranderingen had gekregen op sociaal, technologisch en medisch gebied, was de bh er misschien wel nooit geweest.

Het vooruitzicht van het korset

Een hele tijd geleden, voor 1910 om precies te zijn, was het korset nog hét meest intieme kledingstuk van een vrouw. Vele mensen denken dat nu nog steeds. Nu wordt het korset in vele verschillende vormen gedragen.

Het korset wordt vaak onder de kleding gedragen, om een taille te creëren die je normaal minder zou hebben. Hiermee creëer je een zandloper figuur. “Het perfecte figuur” werd het genoemd door een student van de Fashion Design opleiding in ArtEZ in Arnhem. “Het wordt zo genoemd, omdat de vrouwen tegenwoordig een hele onzekere blik hebben over hun lichaam. Ze nemen een voorbeeld aan de Kardashians, die de ‘perfecte vormen’ hebben.”

Niet alleen onder je kleding kan je het kledingstuk dragen. Het korset kan je ook over je kleding dragen. Vaak wordt het tegenwoordig met een blouse-jurk gedragen. Hoge combat boots eronder en je hebt een look! Heel gemakkelijk en iedereen heeft het wel in de kast liggen. Het kan natuurlijk ook met een toffe jeans gedragen worden.

‘Ik denk dat de korsetten deze tijd enorm in komen. Zo’n beetje alles van vroeger komt terug, waaronder ook de flared jeans, mom jeans en nu ook de korsetten’, verteld Linda student van het ArtEZ.