Je kent het wel, je zit in de zomer lekker op een teras en ineens hoor en zie je een luide groep jongeren. Ze hebben hun skateboards mee en springen van de trap af met allerlei trucjes. Ook gebruiken ze de handreling als “grind” obstakel voor hun skateboard. Een half uur later worden ze weggestuurd door politie “Ze hebben toch een skatepark? dan kunnen ze daar mooi heen.” Zegt de persoon die naast je zit. Maar waarom doen skaters dit eigenlijk?

“grind”: een skateboard trucje waarbij je gebruikt maakt van een handreling om erop te springen en overheen te glijden met je skateboard.

Skaters hebben genoeg faciliteiten om hun sport te beoefenen. Er zijn binnen en buiten skateparken, genoeg plekken toch? Waarom kiezen skaters er dan voor om te skaten waar dat niet mag. Ik vroeg het aan Massimiliano Deriu, die in zijn vrije tijd veel skateboard. “We weten eigenlijk wel dat het niet mag, maar soms zijn de skateparken dicht en willen we toch ergens heen.” Ook zegt Massimiliano dat skaters heel creatief zijn, mensen zien bijvoorbeeld een trap en denken daar niet meer van, Skaters zien allerlei mogelijkheden om hun nieuwste trucjes te oefenen. Daarbij zegt Massimiliano dat over het algemeen de politie nog niet zo veel doet. “Je word wel weggestuurd maar zelden krijgen we een boete, en die is dan vaak s’avonds vanwege overlast.” Op de vraag of Massimiliano denkt dat het verholpen kan worden heeft hij het volgende antwoord: “Er moeten meer skateparken komen, niet van die kleine skateparkjes, maar voor skaters die gevorderd zijn in de sport. Zodat kleine kinderen ons geen hinder kunnen geven met hun skelters en fietsjes zegt Massimiliano.

Of er een einde komt aan het skateboarden op verboden plekken twijfel ik. Maar we kunnen het wel proberen door voor deze jongeren betere skateparken te bouwen.

By Jamie