Het is zover, je mag eindelijk gaan studeren en op jezelf wonen. Geen gezeur van je ouders en geen spruiten meer bij voor het avondeten. Het klinkt allemaal hartstikke mooi, maar het heeft ook gevolgen voor je gezondheid.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat zeker een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar overgewicht of zwaar overgewicht heeft. Vooral in het eerste studentenjaar komen er veel kilo’s bij. In België gemiddeld zelfs bijna 4 kilo. Ook het UMC Groningen heeft een onderzoek gedaan onder 1000 studenten. Hieruit blijkt dat in de eerste 3 maanden studenten die in een studentenvereniging zitten wel 2,1 kilo aankomen. Grootste oorzaak is het excessief dringen van alcohol.

Overgewicht wordt door verschillende factoren veroorzaakt. De meest voor de hand liggende oorzaak is natuurlijk de voedselconsumptie. Als iemand meer calorieën binnen krijgt dan hij nodig heeft, zal diegene aankomen. Daarnaast is stress en te weinig slaap een factor die gewicht kan beïnvloeden. Daarbij weten studenten niet hoe ze moeten koken. Uit een reportage van Editie NL blijkt dat studenten eerder kiezen voor ‘thuisbezorgd.nl’ of kant-en-klare maaltijden. Dit zijn vaak niet de meest gevarieerde en gezondste maaltijden

Pieter, zelf student psychologie aan de universiteit van Utrecht ziet het om zich heen ook gebeuren. “ik zit zelf ook al jaren bij Unitas. Ook een studentenvereniging. Elke donderdagavond en in het weekend uitgaan; waarbij heel veel bier wordt gedronken. Dit heeft zeker voor extra kilo’s gezorgd. Niet alleen bij mezelf, maar ook om mij heen.” Pieter zelf is ruim 6 kilo aangekomen zegt hij. “of dit tegen te gaan is? Jazeker, Je merkt op een gegeven moment dat het allemaal teveel wordt. je wordt ouder en gaat serieuzer met school om. Helaas blijven die kilo’s nog wel hangen” lacht Pieter.

Al met al is er dus zeker reden om je zorgen te maken over de gewichtstoename bij studenten. Misschien toch maar voor altijd bij je ouders blijven wonen.