Hengelo GLD – We weten allemaal dat feestjes nu verboden zijn. Toch is het duidelijk dat er genoeg feestjes worden gegeven bij mensen thuis en op plekken waar je het nooit verwacht. Hoe komen mensen op deze feestjes? En hoe vaak wordt zo’n feestje opgerold?

Viggo Zweverink

2021 arriveert over een paar uur en veel jongeren sluiten dit af op een feestelijke manier. Ondanks dat je maar met drie mensen samen mocht zijn zie je achter veel ramen een feestelijke stemming en veel mensen. Inmiddels is het klokslag twaalf uur en het vuurwerk vliegt de lucht. Omdat mensen weten dat in Hengelo bijna nooit politie rijdt steekt iedereen gewoon vuurwerk af en staat iedereen buiten te kletsen. Vijf minuten zie je alle jongeren hun huis verlaten en gaan ze naar vrienden en feestjes. Zo zegt een organisator van een feestje (die anoniem wil blijven): “Vanavond komen zo’n 150 man naar ons feest. Wij vragen 5 euro entree en 2 euro per drankje, dat is zo een paar duizend euro omzet. En als we een boete krijgen, betalen wij die gewoon hiervan. Wij lopen dus eigenlijk geen gevaar, alleen de feestganger.”

Goed verstopt is het feest niet, ongeveer 200 meter van het huis af hoor je de stereo-installatie al bonzen. Eenmaal binnen in de tent is er geen verschil met een normaal tentfeest. Net als normaal vliegt het bier en patat in het rond. Alles lijkt op een normaal feest, er is een DJ, een bar, een garderobe en een toiletwagen. Er is alleen één ding anders; dit is illegaal. Hier hebben de organisatoren een oplossing voor. Als de politie komt kan iedereen binnen een minuut buiten in het bos zijn en is het onmogelijk om iedereen te beboeten. Zo zie je maar weer dat voor iedere situatie iets is bedacht om er zo goed mogelijk mee weg te komen. Zo geven de organisatoren aan dat als ze een boete krijgen, ze die makkelijk kunnen betalen met het geld van ze met een feestje verdienen.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld. Zo gaan het merendeel van de jongeren netjes met drie tot vijf mensen afspreken. Deze mensen zitten gewoon bij iemand in de tuin, in de kamer of op de slaapkamer. De feestjes waar we hier van spreken lijken sprekend op wat normaal als “afspreken” gezien wordt. Dit is ook de reden dat mensen gewoon niet naar een groot feest moeten gaan nu. Met twee tot drie mensen afspreken is al gezellig genoeg. Toch geven veel jongeren aan minder het gevoel te hebben dat ze feesten. Normaal gaan mensen een paar keer in de week naar een kroeg of club om nieuwe mensen te leren kennen. Hierom voelt het voor veel mensen alsof ze helemaal niet gezelligheid hebben omdat ze iedere keer met dezelfde persoon moeten afspreken. Toch laten veel jongeren weten dat ze het kleine gezellige feestje net zo leuk vinden als uitgaan.

Het is nu duidelijk geworden dat jongeren niet zullen stoppen met afspreken. Alleen is het zo dat afspreken gewoon mag, zolang het maar met een aantal mensen is. Zolang je je hieraan houdt kan je nog met een klein groepje een leuke tijd beleven. Hoe groter de groep hoe groter de gevolgen zullen zijn als iemand het coronavirus heeft. Daarom is en blijft het belangrijk dat afspraken met weinig mensen door mogen gaan omdat dit een minder gevaarlijk alternatief is op de kroegentochten, tentfeesten en andere grote feesten.