Op dinsdag 14 december werd er bekendgemaakt dat alle gelegenheden, die in de overleving prioriteit niet in de eerste categorie vallen, hun deuren moeten sluiten.

Lockdown 2

Horeca, theaters, seksrichtingen en kappers konden alles weer dichtgooien. Je mag alleen je winkel openen als je meer dan 30% aan essentiële producten verkoopt van je totale omzet. Ik wou nog snel op de laatste dag langs de kapper die van s’ochtends 8 uur tot s’ avonds 12 uur doorgingen, om toch voor de lockdown mijn haren nog even eraf te halen. Zo kon ik zien wat er om mij heen gebeurde vanaf het moment dat het werd aangekondigd dat alles moest sluiten.

Onderweg

Onderweg naar de kapper op een regenachtige en windige avond. Het is niet heel druk op de weg aangezien de persconferentie net is afgelopen, waar ruim 8,4 miljoen mensen naar hebben gekeken op de tv. Zodra ik aankom bij de kapper zie ik een rij die tot buiten loopt en mensen die er staan bijna niet de anderhalve meter meer kunnen hanteren, omdat het regent en zij niet helemaal nat willen regenen. De ramen zijn helemaal beslagen door de drukte en warmte van binnen die naar buiten wil gaan. Ik besluit weer huiswaarts te keren en later terug te komen. Ik wil namelijk niet in een kletsnatte spijkerbroek en jas richting, de waar al misschien wel honderd mensen in hebben gezeten stoel gaan.

Bijna sluitingstijd

Rond 22:00 sta ik er weer, het regent niet meer als 2 uur geleden maar er is weinig geminderd in de drukte. Dat zie ik zodra ik met mijn scooter over de parkeerplaats rijd. We lopen naar binnen om achter plaats te nemen waar we altijd denken dat het rustig is en niemand vaak zal gaan zitten. Alleen was dit niet het geval. Vanaf dat ik een stap naar binnen zette zag ik om mij heen alleen maar mensen, toen ik verder liep zag ik 4 kappersstoelen bezet met klanten die nog voor twaalf uur een geknipt kapsel wilden. Toen ik in een ruimte voor de achterste ruimte kwam zag ik om mij heen nog meer mensen, die rustig op hun telefoon zaten en vrij stil waren. Zij ook wachtend op hun knipbeurt. In de achterste ruimte kwam ik een bekende tegen die er al sinds 20:30 zat. Toen ik nog eens op mijn telefoon keek zag ik dat hij er dus al 2 uur zat. Uiteindelijk duurde het nog anderhalf uur totdat ik aan de beurt was. Zo was ik rond 0:00 weer buiten. Ondertussen dat ik de deur achter me dicht doe, bedacht ik mij dat dit maar één kapperszaak was en het bij meerdere kapperszaken door het land vandaag zo ging.