Doordat heel Nederland momenteel thuis zit en alle scholen zijn gesloten, zitten studenten thuis met schoolwerk. Maar is het daadwerkelijk makkelijker geworden om het schoolwerk bij te houden?

Wij vroegen Stan van der Veen (student bij hogeschool Utrecht) en Thymen Hillebrand (student bij ROC Aventus) of zij het schoolwerk allemaal maken en afkrijgen in de huidige lockdown.

Beide gaven zij bijna identieke antwoorden op deze vraag.

“natuurlijk is starten bij een nieuwe opleiding lastig, maar door de huidige lockdown wordt alles alleen nog maar ingewikkelder. Gelukkig zorgen mijn ouders ervoor dat ik aan het werk blijf, anders denk ik niet dat het goed komt met de opleiding.” Zei Thymen na deze vraag.

“mijzelf motiveren is denk ik het lastigst van dit alles. Als ik eenmaal bezig ben gaat het goed, maar dan moet mijn telefoon niet binnen zicht liggen want dan ben ik zo weer afgeleid. Meestal heb ik hier geen last van, want als alle omstandigheden normaal zijn ben ik echt een strijder voor de opdrachten. Ik wil altijd alles zo snel mogelijk af hebben. De lockdown heeft dit dus wel een stuk moeilijker gemaakt.” Zei Stan na deze vraag.

Studenten houden meer tijd overhouden omdat zij de hele dag thuis zitten. Zo besparen ze tijd doordat ze niet naar school hoeven te reizen en de lessen thuis moeten volgen. Tenminste dat zou je denken, maar uit twee interviews is gebleken dat studenten juist minder tijd hebben. Beide studenten steken namelijk de tijd die ze overhouden in een bijbaan in plaats van het schoolwerk. “Ik heb nu meer tijd aangezien iedereen toch thuis zit, dus waarom aan school werken als ik ook geld kan verdienen” gaf Thymen aan.

Veel studenten hebben last van motivatie problemen, want hoe makkelijk is het om niks te doen als er geen leerkracht voor je staat. Niet iemand die even let op je schoolwerk en niemand die je motiveert als je er even doorheen zit. Misschien wel het belangrijkste afleidingspunt, de telefoon. Waar je in het lokaal wordt gewezen op dat je niet de hele tijd op de telefoon kijkt is dat thuis wel anders natuurlijk. “M’n telefoon is echt de belangrijkste reden dat is mijn schoolwerk laat liggen. Zelfs al wil ik soms wel aan school werken lukt het mij bijna nooit om mijn telefoon te laten liggen.” Gaf Stan aan.

Dus als antwoord op de vraag, is het daadwerkelijk makkelijker geworden om het schoolwerk bij te houden? Nee, het blijkt dat studenten moeite hebben om het schoolwerk af te krijgen of er überhaupt aan te beginnen.

By Yoran