Eventjes? Maar het is een paar uur later.

Je hebt net een lange schooldag achter de rug, Eventjes lekker gamen denk je. Zodra je thuis komt ren je naar boven om je computer aan te doen. Je verliest jezelf in de mooie wereld van World Of Warcraft en even later schrik je! Je bent al 5 uur aan het gamen! Maar ben je nu gameverslaafd of speel je gewoon veel?

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Als ouder kun je je al snel zorgen maken om je kind. Hij zit vaak boven uren zijn spelletje te spelen. Je ziet zijn cijfers naar beneden donderen en afspreken met vrienden heeft hij nu al 2 maanden niet meer gedaan.

Als je snel agressief word, onrustig bent en snel boos bent als je niet aan het gamen bent  kan dit een teken zijn. Je probeert te stoppen maar het lukt maar niet, en zo ga je uren door. Je ziet de zon opkomen en gaat dan pas slapen. Ook als je vaak aan het gamen denkt als je niet gamet, bijvoorbeeld: Je bent aan het eten en kan allemaal denken aan dat nieuwe zwaard die je straks gaat kopen en al je eten snel opeet zodat je snel weer naar boven kan om verder te spelen.

Hoe kan je zelf proberen te stoppen?

Ik heb gesproken met een medewerker van verslavingszorg Tactus. Die zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen die verslaafd zijn. Niet alleen voor gamen, maar ook roken, wiet of andere drugs verslaafden helpen zij het goede pad weer te vinden.

Methode 1: maak afspraken! Ga samen met je ouders (of een ander vertrouwd persoon) om de tafel zitten en hanteer bepaalde regels. Zo kun je bijvoorbeeld een maximum aantal uur per dag spelen. Of je huiswerk eerst maken.

Methode 2: Noteer je patroon: Schrijf een maand lang elke keer als je gamet op hoelang je gamet en met wie. Zodra je dit een maand hebt gedaan kijk je terug op je patroon en ga je kijken hoe je dit kan aanpassen.

Methode 3: Zoek afleiding! Probeer eens van je schermen weg te blijven. Ga een stukje lopen om je gedachtes leeg te maken of een stuk fietsen. Het betekent niet dat je meteen moet stoppen met het gamen en geen enkel digitaal apparaat meer mag aanraken, probeer het flink te minderen. Speel je toch te lang? Schrijf dit op, zo kun je aan het einde van de week of maand waarin je dit probeert je resultaten zien.

En als het mezelf niet lukt.. waar kan ik dan terecht?

Heb je alles geprobeerd maar val je tevergeefs toch terug in je oude patroon? Dan kun je uiteraard professionele hulp zoeken. Je kunt terecht bij Tactus maar ook bij Rodersana. Die helpen je individueel. Dat doen ze omdat je je anders kan inhouden tijdens groep gesprekken. Ze doen dit door cognitieve gedragstherapie toe te passen. Dat is het opsporen van de negatieve gevoelens en ervaringen. Zo proberen zij erachter te komen hoe de verslaving is ontstaan. Dit doen ze niet alleen bij gamen maar ook bij verschillende andere verslavingen. Vervolgens leer je om die negatieve ervaringen te accepteren, zo kom je er langzaam overheen en overkom je uiteindelijk je verslaving. Sommige mensen gamen na deze therapie helemaal niet meer. Ze zetten voorgoed een punt achter deze manier van leven.

Conclusie:

De kans dat je verslaafd bent is vrij klein, namelijk 4%. Mocht je toch hierbij behoren. Of ken jij iemand die bepaalde symptomen heeft.  Kaart het aan bij die persoon en confronteer hem of haar! Mocht dit niet lukken dan kunt u altijd contact opnemen met de verslavingszorg.

By Jamie