Het is een warme zomerdag in juli rond de 30 graden. De zon schijnt op je gezicht. Je hebt afgesproken met een paar vrienden om een drankje te doen op het terras. Op het terras is een gezellige sfeer. Je hoort om je heen allemaal mensen lachen en gezellig kletsen. Door de warmte heb je wel dorst gekregen. Als de serveerster het drinken komt opnemen bestel je een lekker koud biertje Heineken. Het hele terras staat vol met deze groene flesjes, maar wat onderscheidt dit merk van de rest? 

Oprichting

Heineken is opgericht in 1864 door Gerard Heineken toen hij een Amsterdams brouwerij overkocht. Hij heeft toen als een van de eerste brouwers de keuze gemaakt om kwalitatieve bier te brouwen. Dit was een succes. 10 jaar later opent hij een nieuwe brouwerij in Rotterdam. Hij behandelde zijn klanten en werknemers ook goed wat heel zeldzaam was in die tijd. In 1873 heeft Gerard het recept gevonden voor de pils zoals we hem nu ook nog drinken.

Internationaal

 In 1909 nam Henry Heineken, de zoon van Gerard het bedrijf over. Henry wou dat Heineken meer internationaal ging en opende in 1914 in Brussel een vestiging, doordat Heineken nu echt op de markt kwam ontstond er wereldwijd veel vraag naar. In Europa werd Heineken nu een fenomeen. In 1933 werd Heineken voor het eerst geïmporteerd naar de VS. Dit was het biertje dat werd geïmporteerd naar de VS. Ze maakten tot wel 400% groei in maar 4 jaar. 

Concurrentie

Het Amstel bier was de grootste concurrent van Heineken. In 1968 besloten ze daarom samen te gaan, hierdoor bezaten ze meer dan 55% van de Nederlands markt. In 1989 namen ze het biermerk Brand over.

De Heineken ontvoering

In 1983 werd Freddy Heineken de toenmalige directeur ontvoerd samen met zijn chauffeur Ab Doderer. Door 3 mannen: Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard die deze ontvoering al 2 jaar aan het plannen waren. Heineken en Doderder worden overmeesterd en naar een loods in het havengebied gebracht. Ze worden daar opgesloten in een dubbele muur waar 2 cellen in gebouwd zijn. Deze cellen zijn alleen te bereiken via een geheime deur. De ontvoerders eisen 35 miljoen gulden losgeld (15 miljoen euro). Na 2 weken betaald de politie het losgeld. Heineken en Doderder worden niet vrijgelaten en de ontvoerders vertrekken met het losgeld. Enkele dagen later komt er een anonieme tip binnen, waardoor de politie ze kan bevrijden. Na 21 dagen vastgezeten te hebben. Boellaard en Erkamps werden gelijk na de ontknoping gearresteerd. Meijer gaf zichzelf een maand later aan. Van Hout en Holleeder werden 2 maanden later in Parijs gearresteerd. 

Heineken experience 

De Heineken experience is een museum over hoe Heineken is opgericht en hoe het gemaakt is. Dit museum is gevestigd in de eerste bierbrouwerij van Heineken in Amsterdam. Je krijgt hier een rondleiding en op het laatst 2 biertjes in het Heinekencafé.

Ik sprak met mijn vader Jan Bloodshoofd over de Heineken experience hij heeft daar een keer een rondleiding gevolgd. ‘’Ik vond het allemaal heel goed in elkaar zitten en heel interessant. Ik vind Heineken de lekkerste soort bier en was benieuwd hoe het in elkaar zat. Aan het eind mocht ik ook 2 gratis biertjes dat vond ik ook leuk. Als je 18+ bent en je van bier houdt zou ik dit zeker aanraden ook te doen’’. De Heineken experience is een bekende attractie, per jaar trekt dit meer dan 1 miljoen bezoekers.

By Anne