Op de bank met een controller, afstandsbediening of handheld in je hand Mario Bros spelen en gefrustreerd raken, omdat je weer doodgaat en nog door simpel tegen een Goomba aan te lopen ook. Het toch maar weer opnieuw proberen, omdat je nu nog meer het level wil halen, maar dan ben je game-over en moet je weer vijf levels opnieuw spelen. De Nintendo is na al deze jaren nog steeds populair! Vroeger scoorden de spelletjes goed en nu nog steeds na meer dan 35 jaar dat hun eerste officiële console uitkwam kennen we deze game developer nog steeds. In bijna elk huishouden vind je minstens één console of handheld van Nintendo. Maar wat maakt deze game developer zo populair? 

Geschiedenis 

In 1889 begint Fusajiro Yamauchi met het maken van Japanse speelkaarten. In 1963 begint het bedrijf met het maken van meer soorten spellen en veranderd de naam in: Nintendo Co., Ltd. Het bedrijf wordt groter en er komt in 1969 een fabriek in Kyoto, Japan. Rond 1970 beginnen ze met het ontwikkelen van speelgoed waar elektronica in zit. In 1974 ontwikkelt Nintendo een beeldprojectiesysteem en gebruikt deze 16mm-filmprojector voor speelhalautomaten. Nintendo begint in 1977 samenwerking met Mitsubishi videospellen voor thuisgebruik: tv-game 15 en tv-game 16. In 1979 wordt Nintendo of America in New York geopend. Nintendo-ontwerper Shigeru Miyamoto ontwerpt in 1980 het spel Donkey Kong. De held in het spel, oorspronkelijk genaamd Jumpman, is een timmerman. Hij probeert zijn vriendin Pauline te redden uit de poten van een aap. Vanwege Jumpmans gelijkenis met Mario Segali, de huisbaas van het Amerikaanse kantoor, wordt hij later ‘Mario’ genoemd. In 1984 komt de Nintendo Entertainment System uit. Overal ter wereld wordt met name het Nes-spel Super Mario Bros een hit. Uit onderzoek bij kinderen bleek zelfs dat Mario bekender was dan Mickey Mouse en Bugs Bunny. 

Consoles en handhelds 

De Gameboy was het eerste draagbare spelsysteem. Deze werd samen met Tetris gelanceerd en is erg populair geworden, aangezien hij makkelijk mee te nemen is. Na het succes van de NES bracht Nintendo in 1992 de Super Nintendo uit. Deze is 46 miljoen keer verkocht. Een paar jaar later kwam de Virtual Boy uit, alleen deze heeft het nooit goed gedaan. Het was een spelcomputer waarbij mensen door een 3D bril moesten kijken. Spelers werden vaak na een kwartier misselijk of kregen hoofdpijn. Hij is nooit in Europa uitgebracht en is het slechts verkopende spelsysteem van Nintendo tot nu toe. Op 17 maart 2015 maakte de CEO van Nintendo, Satoru Iwata, bekend dat ze bezig waren aan een gloednieuw concept. De Nintendo Switch. Voordat deze uitkwam waren er zorgen of de console wel goed zou verkopen. De WiiU die daarvoor was verschenen had het niet goed gedaan en was een flop genoemd. De Switch werd na uitbrengen tegen alle verwachtingen in een groot succes. In enorm veel landen werden op de eerste dag van de release alle records van de Wii die in 2006 uitkwam verbroken. Ik heb wat mensen uit mijn omgeving gevraagd wat zei van Nintendo hadden. De Wii was bij iedereen in huis te vinden en minstens één van de handhelds van Nintendo. 

Games 

De game waar Nintendo vooral bekend om staat is: Mario Bros. Alle Mario spellen zijn nog steeds erg populair en blijven hun hoge prijs na vele jaren nog houden, omdat ze het zo goed doen. Mario is niet voor niets de mascotte van Nintendo geworden. Waarom de Mario spellenreeks zo populair is? Waarschijnlijk omdat er geen leeftijd aan verbonden zit. Je kan het zowel met je vijfjarige neefje spelen en met je moeder van in de veertig. Ook Tetris is een bekende titel en de sovjetoverheid heeft alle rechten aan Nintendo en destijds Atari verkocht. The Legend of Zelda is ook een bekende titel van Nintendo. Het eerste spel van die reeks dat op de NES uitkwam was een groot succes. De spellen zijn van het genre rollenspel en action-adventure en in de spellen zitten puzzels en gevechten. De mensen in mijn omgeving zeiden dat ze allemaal ook wat Mario games hadden liggen. Met name de Marioparty games en Mariokart games vonden ze erg leuk. Het is tenslotte ook voor alle leeftijden en met iedereen kun je er plezier aan beleven. Het spel Animal Crossing werd ook een paar keer genoemd. Dit spel is in 2020 erg goed verkocht, maar dat kan zijn gekomen door dat iedereen thuis moest zitten. 

By Lorijn