Door de actuele situatie waarin wij ons nu in bevinden kunnen we nog niet naar onze favoriete of gewoon naar de voetbalclub, terwijl de competitie zich momenteel nog wel aan het voortbewegen is. Wanneer is het weer mogelijk om een wedstrijd van een club te bezoeken? En wat is er allemaal in een jaar tijd veranderd?

Regels en wat is er veranderd? Door het covid-19 virus zijn er een aantal dingen in de populairste sport van de wereld veranderd. Tijdens de eerste lockdown gingen clubs op slot en hadden veel clubs het moeilijk, financieel maar ook conditioneel. De KNVB en de overheid zochten een oplossing want dit kon niet langer zo doorgaan, clubs zouden hierdoor failliet kunnen gaan. Het seizoen was net afgelopen en er werd veel gespeculeerd over verschillende oplossingen om toch weer te voetballen en misschien wel een oplossing te hebben om naast weer het veld ook de 12e man weer eromheen te kunnen hebben. Clubs verkochten ondertussen hun jaarlijkse voor de trouwe supporter gezien levensmiddel weer maar in verschillende prijscategorieën. Omdat er nog steeds geen zekerheid was of er wel publiek wordt toegestaan op de tribunes hadden ze drie verschillende keuzes gemaakt, een volledig prijs betalen en geen compensatie krijgen als je een heel seizoen niet het stadion in mag, een kleine compensatie en een volledige compensatie waarbij je al je geld terugkrijgt. Rond Augustus was het zover, publiek is toegestaan op 1,5 meter. Dit duurde niet heel lang, want in Oktober mochten de tribunes hun toegangswegen richting de rijen vol met stoeltjes alweer sluiten. Naast alle publiek veranderde in het spel ook een aantal regels vanaf dit seizoen. Zo mag er nu in plaats van drie, vijf keer gewisseld worden en moeten clubs ook elke keer testen op het virus. Als er iemand van de selectie komt te vervallen door het corona virus en heeft de club nog genoeg spelers moeten deze doorspelen in verband met het speelschema, wel kan er overlegd worden of ze toch de wedstrijd kunnen verplaatsen als je echt veel spelers van de eerste selectie mist.

Supporters weer toegestaan voor onderzoek

Tot nu toe mag nog niemand het stadion in maar aankomende weken is er toch een lichtpuntje voor de voetballiefhebbers, tijdens de wedstrijd tussen De Graafschap en NEC Nijmegen zijn er 1500 supporters toegestaan die de zwart groen rode club tegen de boeren weer in het prachtig gelegen Goffert stadion kunnen beschouwen. Zij willen meewerken aan een onderzoek over de verspreiding van het virus als er publiek aanwezig is op de tribunes rond de groen kleurige met witgekalkte lijnen grasmat. Voor de wedstrijd worden de aangemelde voetballiefhebbers getest op het virus, als deze negatief is mogen zij meewerken aan het grote en hoopvolle en kleurrijke onderzoek dat hopelijk succesvol is voor de voetbalfans over het hele land. “Het is mooi dat dit onderzoek is gestart want zo heb je weer vooruitzichten naar het volle stadion”. “Ik geloof niet dat er geen manier is om weer het stadion in te gaan” aldus een voetbalfan.