Buiten komen, in een winterse omgeving met veel verse sneeuw, dat is iedereens droom met de winterdagen. Sinds corona in de wereld is, is er amper een kans om naar het buitenland te gaan. Hoewel het niet wordt aangeraden, is Natascha Hoefsmit, een 16-jarige student met haar familie naar Zwitserland gereisd.  

“Elk jaar rond kerst reizen wij met de auto af naar Zwitserland, dat konden we dit jaar niet achter ons laten.” Zegt Natascha. “Als je buiten komt krijg je echt het winterse gevoel. De nieuwe en verse sneeuw die dagelijks valt, de skipiste die er weer enorm mooi bij ligt, dat gevoel wil je niet missen.” De vakantie begint bij Natascha zodra ze de auto instappen. “De kerstvakantie kijk ik elk jaar het meest naar uit.” 

Zwitserland staat bekend om zijn mooie groene natuur. “Als ik naar buiten ging zag je af en toe mensen op straat lopen die even snel naar de winkel gingen, die naar de piste toe aan het lopen waren, die even de hond aan het uitlaten waren of die gewoon even een frisse neus aan het halen waren. Mensen hielden tijdens het wandelen wel 1,5 meter afstand van vreemde, maar niet van familie. De meeste liepen zonder mondkapje. De mensen bij de liften hadden allemaal wel continu een mondkapje op om het goede voorbeeld te geven.” Aldus Natascha.  

Nu ze weer terug in Nederland is moest ze even bijkomen. Geen sneeuw meer als je buitenkomt en minder warm aankleden. Geen ski’s om je voeten heen, maar lekker op de bank hangen en huiswerk maken. Ook al verschillen de regels in Zwitserland niet veel dan die van Nederland, is het toch weer even wennen.  
 
Of het nou heel veel leuker is om in de corona tijden op vakantie te gaan, nee zeker niet. “Je mist het gezellige gevoel buiten met alle mensen om je heen, het knusse is er echt vanaf. Ook is de bar niet open wat erg jammer is.” Dus wees verstandig, blijf thuis!