Het land staat weer volledig stil, de tweede lockdown is van start gegaan, studenten zitten weer volledig thuis en de verveling slaat weer toe.

Doordat de scholen dicht zijn, teamsporten niet meer mogen en de winkels dicht zijn, zitten veel jongeren thuis, ze weten van wanhoop niet meer wat ze moeten doen. Het vervelendste is dat de school cijfers ook hierdoor achteruit gaan, veel studenten kunnen het huiswerk niet meer bijhouden, veel zijn sneller afgeleid en gaan vaak andere dingen thuis doen. Thuis krijgen leerlingen toch minder aandacht of informatie tot hun beschikking dan dat eigenlijk nodig is, ze kunnen minder makkelijk extra stof vragen en lopen hierdoor sneller achter.

Gelukkig weten veel studenten er toch nog wel wat leuks van te maken, door bijvoorbeeld met het aantal toegestaan aantal mensen af te spreken, of een rondje te gaan wandelen. Ook zijn veel jongeren aan het gamen geslagen, spellen als FIFA en Fortnite worden razend veel gespeeld, dit is ook slimme manier om in contact te blijven met je vrienden.

Wij vroegen Jurre Methorst, student aan het Aventus in Apeldoorn, hoe hij de lockdown doorkwam.

Jurre Methorst: ‘Ik ben vooral aan het werk, bij Bax Shop, hier kan ik telefonisch klanten helpen met bestelling of vragen bijvoorbeeld. Maar verder doe ik eigenlijk ook vrij weinig, we mogen niet zoveel, af en toe zie ik m’n vrienden maar daar blijft het ook wel bij. De regels beperken je wel daarin, maar ik geloof wel als we zo doorgaan dat we snel weer wat vrijer kunnen zijn, en vanzelf ons normale leven weer kunnen oppakken.’

Gelukkig komen veel jongeren goed de lockdown door, iedereen heeft zijn of haar eigen manier van de dag doorbrengen en vult dit zo goed mogelijk in, maar toch hopen we met z’n alle dat dit zo snel mogelijk weer terug bij af is.

By Sieb