Veel mensen denken bij kerst aan gezellig dineren met de hele familie. Bij een goed diner hoort natuurlijk een goede fles wijn of een lekker biertje. Dit kan een redelijk gerecht maken of breken. Maar wordt er tijdens de kerstdagen ook echt meer alcohol gedronken? 

Uit een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf SWNS is gebleken dat de mens tijdens de feestdagen wel degelijk meer alcohol consumeert dan normaal. Zo is er dus aangegeven dat er maar liefst twee keer zoveel alcohol wordt gedronken en de ziekenhuisopnames ook oplopen. Dat de ziekenhuisopnames oplopen komt met name doordat voornamelijk jongeren tijdens kerst avond gaan drinken bij vrienden of in de club.  

Tijdens in interview met de manager van Dekamarkt de Maat, Leo Kerkdijk, werd aangegeven dat de inkomsten met kerst stijgen. Volgens hem komt dat omdat mensen nu niet naar een favoriet restaurant kunnen gaan en dan vervolgens inkopen doen bij de lokale supermarkt. Ook is de inkoop van drank gestegen, gaf Leo Kerkdijk aan. Dit komt overigens niet alleen door kerst, maar ook door de corona regels. Door die regels mag er nu geen drank meer verkocht worden na 20.00 uur in de avond en dit heeft daar weer invloed op.  

Welke dranken worden en dan het meest gedronken tijdens kerst? 

In de winter zijn er altijd dranken die populairder worden, dit zijn meestal ook de dranken die tijdens de feestdagen populairder zijn. Dit zijn dranken als Glühwein, Irish Coffee en Jägerthee. Met de kerst worden deze dranken zelfs nog populairder dan dat ze al waren. Steeds meer mensen maken dit zelf thuis na en er zijn ook steeds meer DIY-video’s te vinden over dit soort onderwerpen. Dit is overgekomen vanuit de Verenigde Staten waar dit soort video’s al jaren worden gemaakt en dus ook veel voorbeelden te vinden zijn. Ook in Nederland wordt dit steeds populairder.

By Yoran