Sinterklaas en kerst zijn misschien wel twee van de meest gevierde feestdagen in Nederland. Het Sinterklaasfeest is een kinderfeest en kerst is een feest voor het hele gezin. Maar welk feest is eigenlijk populairder? Sinterklaas of kerst? 

Uit een onderzoek van het ICS (International Card Services) is gebleken dat als je alleen naar de cadeaus kijkt, dat kerst het meest populair is. Zo is te zien dat 78% van de ouders de kinderen een cadeau geeft tijdens kerst. Een kleinere groep doet dit bij sinterklaas, 67%. En de kleinste groep doet het op beide feestdagen, 52%. De cadeaus worden door een groot deel van de Nederlanders al vroeg ingeslagen, zo is 43% van de Nederlanders al begonnen met shoppen op 14 november terwijl de eerste feestdag pas op 5 december is. 

In een interview met de manager van Dekamarkt de Maat, Leo Kerkdijk, is gebleken dat er duidelijk meer inkopen worden gedaan tijdens kerst. Tijdens de dagen in aanloop naar kerst wordt er dan ook bijna anderhalf keer zoveel verkocht in vergelijking met de dagen richting sinterklaas. Leo Kerkdijk geeft hierbij dan ook aan dat dit komt omdat kerst een feest is van ongeveer drie dagen en Sinterklaas slechts één dag is. “tijdens sinterklaas kan je natuurlijk wel eerder je schoen zetten, maar daar gaan de inkopen in de supermarkt niet van omhoog”.  

Tijdens welk feest worden er meer cadeaus gegeven? 

Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld gezien tijdens Sinterklaas meer cadeaus worden gegeven. Bij beide feestdagen worden meestal 3 cadeaus per kind gegeven, maar tijdens sinterklaas geeft meer dan een kwart van de ouders hun kind vier tot zes cadeaus. Terwijl dit bij kerst slechts veertien procent is. Wel worden er tijdens kerst duurdere cadeaus gegeven. En niet elke ouder draait elk dubbeltje om, want zo blijkt dat tijdens sinterklaas 11% van de ouders meer dan 200 euro uitgeeft en tijdens kerst 13% van de ouders dit doet. 

By Yoran