Het is 17 december 2020, precies een jaar geleden werd er in Deventer nog het Dickensfestijn gevierd. Een groot festival waarbij de binnenstad je meenam naar een 18e -eeuwse kerst. Met decoratie, muziek en straattheater werden de verhalen van Charles Dickens verteld op een manier waardoor het voelde alsof je er zelf in zat. Vorig jaar stonden de straten nog vol met de gezellige chaos van acteurs die zich door de grote groepen bezoekers een weg probeerde te wanen. Maar dit jaar is het rustig in de binnenstad, en in de walstraat, die nu vol met mensen had moeten staan, hangt een kille stilte.

De stad lijkt uitgestorven, zo af en toe loopt er nog iemand langs en door de stilte kun je de voetstappen al ver van te voren aan horen komen en uiteindelijk weer weg horen vagen. Men loopt door zonder om te kijken, alsof het festival er nooit geweest is. De winkels in de walstraat zijn dicht, de lucht boven de huizen is grauw en de regen heeft de straat koud en nat achter gelaten.

“De gevolgen van de afschaffing zijn groot” vertelt Frits de Ruyter. Elk jaar coördineert hij de vrijwilligers bij Deventer op stelten en Dickens. Hier is hij mee begonnen voor zijn scoutingroep. Frits zit in het bestuur van scoutinggroep de LOA, Dickens en Deventer op stelten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de groep doordat de vrijwilligersvergoeding direct naar de scouting gaat. Doordat de festivals dit jaar niet door gaan loopt de scouting veel geld mis. Hierdoor kunnen ze niet op kamp of nieuw materiaal aanschaffen. Toch blijft Frits optimistisch. Met de komst van de vaccines heeft hij er vertrouwen in dat het festival in 2021 weer door kan gaan, dan wel niet met een maximaal aantal bezoekers.
Dit optimisme valt ook terug te zien in de stad. Overnacht schijnen er warme kerstlichten in alle straten van de binnenstad en op de brink staat een groot beeld gemaakt uit lichten van Scrooge, een figuur uit een van de meest bekende Dickens Verhalen. Het festival is verre van vergeten en het lange wachten maakt het des te mooier als het uiteindelijk weer door kan gaan.