Kerst staat bijna voor de deur en daar hoort natuurlijk ook het kerstdiner bij. Er zijn vele tradities rondom dit kerstdiner, denk hiervoor bijvoorbeeld aan kalkoen, hertenbiefstuk of kersthamMaar hier hoort natuurlijk dat malse stukje Flappie ook bij.   

Waarom konijn?  

Voor de Tweede Wereldoorlog hielden mensen konijnen niet als huisdier. Als ze een konijn thuis hadden, was dit om te fokken en te eten. Zij hadden namelijk niet zoveel keuze en konijn was een erg goedkope optie. Ook namen ze weinig ruimte in beslag. Tegenwoordig eten mensen zowat geen konijn meer. Soms nog wel voor een speciale dag.  

Aanbod  

Konijn is dan ook het meest verkochte stukje ‘wild’ vlees in de supermarkt. Voornamelijk rond Pasen en Kerst is dit erg populair. Doordat er zo veel vraag is naar dit product en we het in Nederland niet zoveel hebben, halen de supermarkten het ook vaak uit Frankrijk, Hongarije, Spanje of Italië. Ook België heeft vele konijnenfokkerijen en er wordt vanuit daar ook veel geïmporteerd naar Nederland.  

Dierenactivisten  

Vele dierenactivisten er stichtingen komen op voor het konijn. Een grote stichting is bijvoorbeeld: Konijn in Nood. Hun doelstelling is ervoor te zorgen dat vleeskonijnen niet in hun hok blijven zitten, maar ook wel eens naar buiten kunnen gaan. Doordat deze stichtingen veranderingen willen, hebben veel konijnenfokkerijen de afgelopen drie jaar moeten stoppen met hun bedrijven. Dit heeft dus te maken met allerlei nieuwe maatregelen die zij moesten toepassen. Deze maatregelen waren vaak erg grote investeringen, waardoor het bedrijf niet het hoofd boven water kon blijven houden.  

Dit heeft als gevolg, dat in Nederland niets meer overblijft van de konijnenindustrie. En we met de feestdagen konijnenvlees uit het buitenland eten.  

“ Dierenactivisten maken het de konijnenfokkerijen er niet makkelijker op. Velen bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten vanwege de nieuwe beterleven maatregelen en alle investeringen die zich daar rondom bevinden.”  –  André Lansink voormalig konijnenhouder