Ben je zwanger, of combineer je het studeren met ouderschap? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je dit het beste kunt combineren met je studie. Hier kun je alles vinden over zwanger zijn tijdens je studie. Dingen waar je om moet denken, zaken die je moet regelen en de rechten en plichten.

Ouder dan achttien

De 20-jarige Lieke is pas geleden moeder geworden. ‘het was zeker niet gepland, vooral vanwege mijn studie. Toch heb ik geen moment spijt gehad van de keuze om onze lieve Sofie te houden,’ zegt ze. ‘Ik heb met mijn decaan afgesproken wanneer ik met verlof zou gaan en wanneer ik van plan was om weer te beginnen. We hebben alle onderling gemaakte afspraken op zwart-wit gezet, zodat altijd de afspraken terug te zien zijn. ook heb ik tijdens mijn verlof nog regelmatig opdrachten gemaakt. Dat scheelt in verhouding veel tijd.’

Jonger dan achttien

Net als bij vrouwen die ouder als 18 jaar zijn leg je contact met je decaan. Alleen doordat je nog leerplichtig bent moeten er goede en duidelijke afspraken gemaakt worden zodat je zo min mogelijk uren mist. Het is mogelijk om rond de bevalling ontheffing van de leerplicht te krijgen. Je kunt dan rustig genieten van je laatste weekjes, en genieten van je pasgeborene.

Begeleiding

Binnen je opleiding bespreek je met de studieadviseur de praktische zaken. Je kijkt bijvoorbeeld naar het studieprogramma en maakt zo nodig een aangepaste jaarplanning. Daarnaast maak je concrete afspraken over bijvoorbeeld aanwezigheidsplicht en wijze van handelen als je niet naar de universiteit kunt komen, bijvoorbeeld omdat je kind ziek is. Als je door je zwangerschap of bevalling studievertraging oploopt, neem je contact op met de studentendecaan. Je kunt dan in aanmerking komen voor financiële ondersteuning vanuit de universiteit, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je komt ook in aanmerking voor Flexibel Studeren. Met deze dienstverlening treffen we extra voorzieningen om het onderwijs flexibeler in te richten en voor jou haalbaar te maken.

Bron:

https://www.ru.nl/studenten/tijdens-studie/begeleiding-en-advies/zwanger-ouderschap-tijdens-studie/

By Sanne