Elke stad in Nederland heeft wel een kerk, we hebben inmiddels een grote Islamitische bevolking en één op de drie Nederlanders heeft een Boeddhabeeldje in huis. Toch is er een grote religie die bij veel mensen onder de radar gaat, het Hindoeïsme. Waarom sluiten mensen zich aan bij dit geloof en hoe is het om in een Hindoeïstische gemeenschap op te groeien?

Iemand die hier meer van weet is Sara Melchers, nog voordat zij geboren was werkte haar vader als aardrijkskunde leraar op een prestigieuze school. Hij voelde zich niet hellemaal thuis in de formaliteit van de school en besloot te stoppen om naar India te reizen. Eenmaal daar kwam hij bij Haidakan Babaji terecht, een welbefaamde goeroe. Deze leerde hem alles over de meditatie, de rituelen en spiritualiteit binnen het Hindoeïsme. Eenmaal teruggekomen had de reis hem voor goed veranderd en besloot hij zijn leven aan het Hindoeïsme toe te wijden.

Sara is opgegroeid en woont nog steeds in de Sada Shiva Dham, een Hindoeïstische gemeenschap die in 1991 werd opgericht door een groep waarvan haar vader deel uitmaakte. De gemeenschap houdt dagelijkse rituelen, gebeden en meditaties gebaseerd op de leerweg van Haidakan Babaji. Het terrein is voor iedereen toegankelijk en je mag ongeacht je geloof of achtergrond altijd bij de rituelen en gebeden aansluiten.

Een van deze rituelen is het gezamenlijk middageten waarbij ze eerst een deel van het eten neerleggen als offer ter bedanking van god. Ook beginnen ze de ochtend vaak met het opnoemen van een Mantra, dat is een klank, woord, lettergreep of gedicht die voor concentratie moet zorgen bij je meditatie, vaak herhalen zit dit telkens opnieuw. Het herhalen van een mantra terwijl je in een meditatieve positie zit noem je Japa. Om te tellen hoeveel mantra’s ze gezegd hebben gebruiken ze een mala, dat is een ketting van houten kralen, bij elke mantra gaan ze met hun middelvinger of duim langs een van de kralen en houden ze het op die manier bij, het is hierbij ongebruikelijk dat je, je wijsvinger gebruikt omdat deze voor het ego staat.

Een van de grootste misconcepties over het hindoeïsme is dat ze in meerdere goden geloven. Ze geloven in één god, Brahman. Brahman heeft geen vorm of lichaam maar kan wel de gedaante van mensen aannemen, deze verschillende gedaantes worden door de Hindoes vereerd maar zijn dus af te leiden van dezelfde god. De hindoes geloven ook dat je na je dood reïncarneert. Als je een goed leven hebt geleid word je ziel opnieuw geboren in bijvoorbeeld een koninklijke familie of als machtig roofdier. Als je een slecht leven hebt geleid word je ziel herboren in een leven waar je een lot als stratenveger hebt of word je een prooidier. Dit herhaalt zich totdat je je aller puurste leven hebt gehad waarna je bij god terechtkomt.

Hoewel Sara zelf niet zo veel meer aan Japa doet als vroeger, geen mala meer draagt en tijdens het gezamenlijk middageten vaak op school zit, gelooft ze wel in de kracht van meditatie, god en in reïncarnatie. Het hindoeïsme is een geloof waar veel Nederlanders weinig over horen of weten. Maar als je er graag meer over wilt leren is een visite aan Shada Shiva Dham in Loenen zeker een keer de moeite waard.