Binnenkort zou het zo maar eens kunnen zijn dat kleding die jij eerst kocht, niet meer verkocht mag worden. Dat heeft te maken met cultuur. Door 180 landen is er een verzoek gedaan aan de Verenigde Naties om geen kledingstukken meer te maken die met een andere cultuur te maken hebben. En wat betekent dit voor de culturen zelf, als ze alleen nog maar zelf fashion mogen maken van hun eigen cultuur?
Culturele toe-eigening
Veel mensen weten niet wat culturele toe-eigening is. “Stel: Ik ga naar Afrika en neem iets uit de Nederlandse cultuur om geld mee te verdienen” Dat is culturele toe-eigening. Dit is straks niet meer mogelijk omdat landen meer hun eigen cultuur willen beschermen.
Meningen
Iedereen heeft hier natuurlijk verschillende meningen over. Aan de ene kant, zeggen sommigen dat iedereen gebruik zou moeten kunnen maken van andere culturen zoals zij willen. Aan de andere kant zeggen anderen dat we nooit iets van een andere cultuur mogen gebruiken als dit niet hun eigen cultuur is.
Fashion en cultuur
Fashion en cultuur gaan eigenlijk heel goed samen. Je pakt een cultuur, je kijkt wat daar bijzonder aan is en maakt er een mooi kleding stuk van. Dat zou eigenlijk een grote eer moeten zijn naar die cultuur toe. Het nadeel is dan dat je iemand anders cultuur overneemt.
Mode-industrie
De mode-industrie gebruikt natuurlijk van alles om maar iets leuks op de markt te brengen, maar of dat nog kan is een belangrijke vraag. Als aardsvijand staan ze vandaag de dag nog steeds op nummer 1 bij veel culturen, omdat ze fashion van allerlei culturen kopiëren.