Non-verbale communicatie
Dansen is al een sport zolang de meeste van ons bestaan. We weten niet precies wanneer dansen is ontstaan of waarom. Wel weten we dat het in de vroegere jaren vooral werd gedaan op feesten of ceremonies. Dansen is als het ware een vorm van non-verbale communicatie. Je beweegt je lichaam op de muziek. Met de bewegingen die je maakt beeld je emoties uit, je verteld een verhaal.
Veranderingen in coronatijd
Nu door de corona ging het dansen al anders. Er waren geen wedstrijden meer, dus geen echt doel meer voor de jongens en meiden die dansen. De ene keer mocht het wel en dan weer niet, afstand houden moest nog meer dan normaal en op een gegeven moment moest er ook een mondkapje gedragen worden bij binnenkomst. Toen kregen de dansgroepen bij de vorige persconferentie te horen dat ook zij niet open mogen en er dus helemaal niet meer gedanst kan worden.
Mening van dansgroep
‘Ik vind het super jammer dat het dansen nu niet doorgaat vanwege corona,’ zegt Loes van dansclub SVS. ‘Ik vind het niet zo erg dat de wedstrijden niet meer doorgingen, want die vond ik nooit super leuk.’ ‘ik vind het echt jammer dat er geen wedstrijden meer waren, ik vond het altijd super leuke optredens en daar maak je ook een dans voor,’ zegt Anne-Karijn. ‘Door de wedstrijden had ik wel meer motivatie voor het dansen, want je had een doel om naartoe te werken en toen dat niet meer doorging is die motivatie bij mij wel minder geworden,’ zegt Linn. ‘Dansen betekend voor mij even met wat anders bezig zijn dan normaal en mijn energie stoppen in de bewegingen die ik maak,’ zegt Manon. ‘Ik hoop dat we in 2021 wel weer volop mogen dansen en er ook weer wedstrijden zullen zijn waar we aan me kunnen doen,’ zegt Anne-Karijn.