Op een centraal gelegen plek, in een ongelooflijk gezellig sfeervol studentenhuis woont de gelukkige Esmay. ‘’Ik kan mij geen leuker huis voorstellen’’ verteld ze vol blijdschap. Samen met zes andere dames en heren die ze voorheen nog niet kende woont zij in Enschede als inmiddels één hechte groep. Het huishouden bestaat uit drie gezellige vrouwen en vier leuke heren.

Regels en taken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: klusjes!

Als je samenwoont heb je je natuurlijk aan een aantal regels te houden en moeten bepaalde taken in het huis worden verricht. In het studentenhuis waar Esmay woont moet iedereen één ruimte in het huis per week schoonmaken. Deze taken wisselen elke keer af. Zo moet je de ene keer de wc schoonmaken en de andere keer de badkamer, keuken, de hal, de huiswas en twee personen samen de vloer.

Maar dit soort dingen kom je ook tegen als je nog bij je ouders woont.

De taak die merendeels als een last wordt ervaren is de hal schoonmaken omdat het daar altijd een troep is. ‘’Wanneer je de voordeur opent schrik je je soms een hoedje van die puinhoop. Overal ligt wel een hoopje kleding of bordjes met etensresten. Wanneer je je niet aan de huisregels houdt moet je €7 ‘aan het huis’ betalen. Dit is een leuke manier om geld in te zamelen voor uitjes.’’

Koken

Iedere maandag worden boodschappen samen gehaald, gezamenlijk gekookt en gegeten. Als het buikje weer rond is wordt er wat van zelfsprekend is afgeruimd en afgewassen.

Na het eten is er ook altijd tijd om samen wat leuks te doen zoals een film kijken, borrelen en spelletjes spelen.

Woonkamer

De woonkamer is de chill plek van het huis. Er staat een ruime bank met een hoop kussens en dekens waar je lekker in weg kunt zakken. Zo nu en dan is het dus ook gezellig om vrienden over de vloer te hebben. Dit kan zeker en wanneer je dit wil hoef je alleen maar een simpel appje te sturen in de groepsapp. Dan heb je de woonkamer ‘’gereserveerd. Zolang niemand er te vaak gebruik van maakt gaat dit prima op deze manier.

De woonkamer

Woning betalen

Op kamers gaan betekent helaas ook huur betalen. Om je woning te kunnen blijven betalen is het nemen van een bijaantje ideaal. Wat doet Esmay?

Esmay werkt op de universiteit waar zij ook studeert. Daarnaast leent zij ook het één en ander van de overheid.

Voor en nadelen

Naast rekeningen betalen en huisregels zijn er ook een heleboel leuke en handige dingen aan op kamers gaan. Denk dan aan de gezelligheid, zelfstandigheid en het altijd mensen om je heen hebben om samen mee te eten of te hangen. ‘’Niks is lekkerder dan je eigen plan kunnen trekken en onafhankelijk te zijn.’’

Meestal ga je op kamers om dichterbij je school te wonen wat reistijd bespaard. Esmay woont erg dichtbij de universiteit en ervaart dit als een last die van haar schouders valt.

Nadelen aan op jezelf wonen zijn de kosten, de rommel en geluidsoverlast als iemand een feestje houdt in de woonkamer maar dit is het allemaal waard.